Search:

ΨΩΡΙΑΣΗ +

Συννοσηρότητες
Σχέδιο χωρίς τίτλο (70)

Η ψωρίαση και οι συννοσηρότητες της

Η Ψωρίαση δεν είναι μια πάθηση που προκαλεί απλώς βλάβες στο δέρμα. Πρόκειται για μία χρόνια, φλεγμονώδη νόσο, η οποία συνδέεται με πολλές και σοβαρές συννοσηρότητες. Δηλαδή με ασθένειες που συνυπάρχουν με τη νόσο.

Η ψωρίαση έχει απρόβλεπτη πορεία συμπτωμάτων, αρκετούς εξωτερικούς παράγοντες πρόκλησης και σημαντικές συννοσηρότητες που συμπεριλαμβάνουν:

αρθρίτιδα

καρδιαγγειακά νοσήματα

μεταβολικό σύνδρομο

φλεγμονώδη νόσο των εντέρων

κατάθλιψη

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις αναφέρονται στη σχέση μεταξύ
καρδιαγγειακών νοσημάτων και ψωρίασης. Οι ασθενείς με διάγνωση
ψωρίασης έχουν αυξημένη επιβάρυνση λόγω υποκλινικής αρτηριοσκλήρυνσης και αγγειακής φλεγμονής . Έχουν επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στον ορό, συμπεριλαμβανομένων τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης, έναντι  των υγιών ατόμων. Επιπλέον, η ψωρίαση σχετίζεται με κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικά επεισόδια, που μπορεί να επιδεινωθούν σε ασθενείς νεότερης ηλικίας . Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό κατά πόσον η ψωρίαση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακού νοσήματος

anthropakia2-icon

Το 20% των ασθενών με σοβαρή Ψωρίαση αναπτύσσει συννοσηρότητες, ένα ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό, που δείχνει την αναγκαιότητα ενημέρωσης των ασθενών για αυτές.

Ακόμα και τα παιδιά δείχνουν αυξημένα ποσοστά συννοσηρότητας έναντι των μη προσβεβλημένων βρεφών ή εκείνων με ατοπικό έκζεμα.

xontro-anthrwpaki2-icon

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις συζητούν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών νοσημάτων και ψωρίασης. Οι ασθενείς με διάγνωση ψωρίασης έχουν αυξημένη επιβάρυνση λόγω υποκλινικής αρτηριοσκλήρυνσης και αγγειακής φλεγμονής . Έχουν επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στον ορό, συμπεριλαμβανομένων τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης, έναντι  των υγιών ατόμων. Επιπλέον, η ψωρίαση σχετίζεται με κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικά επεισόδια, που μπορεί να επιδεινωθούν σε ασθενείς νεότερης ηλικίας . Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό κατά πόσον η ψωρίαση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακού νοσήματος.

anthrwpino-swma2-icon
Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις συζητούν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών Οι πιο κοινές συννοσηρότητες της ψωριασικής νόσου απεικονίζονται στο γράφημα της
Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Ψωρίαση, IFPA.

Σύνοψη της ψωρίασης ως χρόνιο νόσημα με υψηλή συννοσηρότητα

Στο διάγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνοψίζεται συνολικά η Ψωρίαση ως χρόνιο νόσημα με υψηλή συν νοσηρότητα.

(Πηγή: Παγκόσμια Έκθεση για την Ψωρίαση – Παγκόσμιος Οργανισμός
Υγείας, Μετάφραση/ Έκδοση: Επιδέρμια, 2016)

Η Ψωρίαση Και Οι Συννοσηρότητες Της: Νοσήματα Του Πεπτικού Συστήματος, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Μεταβολικό Σύνδρομο

Στους ασθενείς με ψωρίαση υπάρχει 58% αυξημένος κίνδυνος για μείζον καρδιακό επεισόδιο, 46% αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 και διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Crohn.

Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αναφέρονται στην ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο του Crohn, την κοιλιοκάκη, αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού συμβάντος ή/και μεταβολικού συνδρόμου. Στο νέο ενημερωτικό φυλλάδιο για την Ψωρίαση και τις Συννοσηρότητές της εξειδικευμένοι γιατροί ενημερώνουν τους ασθενείς για τα Νοσήματα του Πεπτικού Συστήματος, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και το Μεταβολικό Σύνδρομο. Η επιστημονική επιμέλεια του κειμένου έγινε από τον κ. Μάριο Κατσαρό (MD, PhD, Γαστρεντερολόγο, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Επιστημονικό Συνεργάτη Β’ΠΠ κλινικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Συνεργάτη Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης), την κα. Μαρία Γεωργοπούλου (Επιμελήτρια Α’ Καρδιολογίας Γ.Ν.Α. ΚΑΤ) και τον κ. Λευτέρη Αθανασιάδη (Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc Κλινικής Διαιτολογίας).

Καντέ κλικ εδώ για να δείτε περισσότερα

Ψωριασική αρθρίτιδα και πόνος: Πρόληψη – Σωστή θέση σώματος – Ασκήσεις

Ο βασικός πυλώνας αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της Ψωριασικής Αρθρίτιδας είναι η θεραπευτική αγωγή και ο αρμόδιος γιατρός είναι ο Ρευματολόγος. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο ασθενής με Ψωριασική Αρθρίτιδα μπορεί να ακολουθήσει μία σειρά από συμβουλές προκειμένου να βελτιώσει τα συμπτώματά της.  Στο παρακάτω φυλλάδιο θα βρείτε ένα πλήρη οδηγό για την πρόληψη, τη σωστή θέση του σώματος και τις ασκήσεις που μπορούν να ακολουθούν  οι ασθενείς με Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Καντέ κλικ εδώ για να δείτε περισσότερα

Η άποψη των ειδικών ιατρών

Ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος κ. Ιωάννης Μπάρκης, Διδάκτωρ Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει την οπτική της επιστήμης σήμερα για την ψωριασική νόσο και τις συννοσηρότητες αυτής. Αναφέρεται στην ύψιστη σημασία του να γνωρίζουμε τη νόσο και τις συννοσηρότητες της, και παρέχει οδηγίες για τους ασθενείς με Ψωρίαση.

Η ολιστική προσέγγιση της ψωρίασης

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ψωρίαση είναι μία ασθένεια που μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα του σώματος και γι’ αυτό απαιτείται τακτικός και πλήρης έλεγχος όλων των οργάνων μαζί με τις εξετάσεις που συστήνει ο θεράπων ιατρός.