ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Οι ασθενείς με ψωρίαση συχνά νοσούν παράλληλα και από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμίες, καρδιαγγειακές παθήσεις ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει την υπάρχουσα ψωρίαση, ενώ η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας σε υπέρβαρους ασθενείς.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Πολλές φορές οι διατροφικές συνήθειες των ασθενών χαρακτηρίζονται από υψηλή πρόσληψη λίπους και χαμηλή κατανάλωση ψαριών και διαιτητικών ινών. : Τέτοιες διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε επιβάρυνση της νόσου.
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (όπως το παλμιτικό οξύ ή το στεατικό οξύ που βρίσκονται στο βούτυρο και στο κόκκινο κρέας), τα απλά σάκχαρα και το αλκοόλ προωθούν την ανάπτυξη και την πρόοδο της ψωρίασης καθώς και τις συνοσσηρότητες αυτής.
Αντιθέτως, τα ω-3 λιπαρά οξέα (τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια, στα καρύδια, στο λιναρόσπορο, κλπ), η βιταμίνη D (από διαιτητικές πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια και από τη σύνθεση ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο), η βιταμίνη Β12 (πηγές της είναι τα ζωικά τρόφιμα), οι διαιτητικές ίνες από τα φυτικά τρόφιμα, το σελήνιο (ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες που βρίσκεται σε ψάρια, οστρακοειδή, πουλερικά, δημητριακά), τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (προϊόντα ζύμωσης των διαιτητικών ινών στο παχύ έντερο) και τα προβιοτικά (ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη για την υγεία όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες) μπορούν να βελτιώσουν την ψωρίαση ή τις συννοσηρότητές της.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (όπως ω-3, βιταμίνης D, βιταμίνης Β12, σεληνίου) πιστεύοντας ότι θα μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου. Αν και υπάρχουν ενδείξεις για το ότι η συμπληρωματική λήψη ω-3 λιπαρών μπορεί όντως να βοηθήσει στην ψωρίαση, τα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων δεν επαρκούν για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα τέτοιων μεθόδων. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι είναι πολύ σημαντικό πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής να συμβουλευόσαστε κάποιον ειδικό.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΉ ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΨΩΡΊΑΣΗ
Ένα μοντέλο διατροφής πλούσιο σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να έχουν θετική συσχέτιση με την πορεία της ψωρίασης στους ασθενείς είναι η μεσογειακή διατροφή. Μάλιστα, σε μια μελέτη που είχε ως αντικείμενο την εκτίμηση της σχέσης στην προσήλωση στην μεσογειακή διατροφή και την έναρξη ή/και την σοβαρότητα της ψωρίασης, οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα προσήλωσης σε αυτό το διατροφικό πρότυπο. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει την υπόθεση ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Βέβαια, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε στο αν η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να ενσωματωθεί στη θεραπείας της ψωρίασης, φαίνεται όμως ότι η υιοθέτησή της αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συμπερασματικά, η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, με τις συστάσεις ενός εξειδικευμένου διαιτολόγου, μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον αγώνα που δίνουν με την ψωρίαση, συμπληρωματικά με την θεραπεία που συστήνεται από τον γιατρό.
Βιβλιογραφία:
https://doi.org/10.3390/ijms21155405
https://doi.org/10.3389/fimmu.2019.01807
https://doi.org/10.1111/jdv.12105
https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2018.1412
http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2014.03.016
https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2018.2127
Επιμέλεια Κειμένου:
ΑΘΑΝΑΣΙΆΔΗΣ ΛΕΥΤΈΡΗΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΌΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΌΓΟΣ
MSC ΚΛΙΝΙΚΉΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΊΑΣ