Search:

Ψωριασική Ονυχία

Ψωριασική Ονυχία

Η ψωρίαση (ΨΩ)  είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η οποία μπορεί να προσβάλλει όχι μόνο το δέρμα αλλά τα νύχια και τις αρθρώσεις .  80-90% των ασθενών με ΨΩ θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ψωριασική ονυχία (ΨΟ). Ο επιπολασμός της ΨΟ κυμαίνεται μεταξύ 10-82%.  Η ΨΟ μπορεί να εμφανιστεί χωρίς την εκδήλωση ΨΩ σε 5-10% των περιπτώσεων.

Η κλινική εικόνα της ΨΟ ποικίλει ανάλογα με την προσβολή της κοίτης του όνυχος ή/και της μήτρας του. Έτσι:

Προσβολή της  μήτρας του όνυχος Προσβολή της κοίτης του όνυχος
βοθρία ονυχόλυση
λευκονυχία υπονύχια υπερκεράτωση
γραμμές Beau σταγόνα ελαἰου
ονυχομάδηση γραμμοειδείς αιμορραγίες
κόκκινες κηλίδες στο μηνίσκο
ευθρυπτότητα

Τα βοθρία και η ονυχόλυση είναι τα συνηθέστερα κλινικά σημεία ΨΟ στα νύχια των χεριών. Η υπονύχια υπερκεράτωση και η ονυχόλυση είναι τα συνηθέστερα κλινικά σημεία ΨΟ στα νύχια των ποδιών.

Η ΨΟ σχετίζεται με μεγαλύτερη επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ασθενή και υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση μέτριας-σοβαρής ΨΩ. Η σοβαρή ΨΟ θεωρείται ανεξάρτητος επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας (ΨΑ).  Οι ασθενείς με ΨΑ, εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ΨΟ. Η ΨΟ είναι συχνά πιο ανθεκτική στην τοπική και συστηματική θεραπεία από την ΨΩ του δέρματος.

Σε ενήλικες ασθενείς με ΨΟ χωρίς ΨΩ στο δέρμα ή με ήπιας μορφής ΨΩ στο δέρμα που δεν χρήζει συστηματικής θεραπείας, η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από:

  •  τον αριθμό των ονύχων που εκδηλώνουν τη νόσο και 
  • την εντόπιση των βλαβών (μήτρα ή και κοίτη όνυχος).

Για τη συστηματική αντιμετώπιση της ΨΟ μπορεί να γίνει χρήση ασιτρετίνης, μεθοτρεξάτης, κυκλοσπορίνης, μικρών μορίων και βιολογικών παραγόντων.

Εκτός από την τοπική ή και συστηματική θεραπεία, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ΨΟ διαδραματίζει η σωστή ενημέρωση και συμμόρφωση του ασθενή σε οδηγίες που μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της ΨΟ μέσω φαινομένου Koebner.

Επιμέλεια κειμένου:
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 1ης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ»