Search:

Τι είναι η Ψωρίαση;

Γενικές Πληροφορίες

Τι Είναι Η Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, ανίατο μη μεταδιδόμενο, επώδυνο νόσημα που προκαλεί παραμόρφωση και αναπηρία και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι συχνότερο στην ηλικιακή ομάδα των 50–69 ετών . Η νόσος είναι συχνή και οι πάσχοντες φτάνουν τα 125 εκατομμύρια σε όλη τη γη.

Η αιτιολογία της ψωρίασης παραμένει ασαφής, αν και υπάρχουν στοιχεία γενετικής προδιάθεσης. Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρόκληση της ψωρίασης αποτελεί επίσης μείζον θέμα έρευνας. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψωρίαση ίσως είναι αυτοάνοσο νόσημα, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί αυτοαντιγόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκληθεί από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν ήπιο τραύμα, ηλιακό έγκαυμα, λοιμώξεις, συστηματικά φάρμακα και άγχος.

Τι Είναι Η Ψωρίαση;

Πως επηρεάζεται η ζωή ενός ανθρώπου με ψωρίαση;

Η ψωρίαση προσβάλλει το δέρμα και τα νύχια και συνδέεται με αρκετές συννοσηρότητες. Οι δερματικές βλάβες είναι εντοπισμένες ή γενικευμένες, τις περισσότερες φορές είναι ερυθρές βλατίδες και πλάκες, συμμετρικές, σαφώς περιγεγραμμένες, καλυμμένες συνήθως με λευκές ή αργυρόχρωμες φολίδες. Οι βλάβες προκαλούν φαγούρα, τσούξιμο και πόνο. Εκτός από την προσβολή του δέρματος και των νυχιών, ενδέχεται να αναπτυχθεί φλεγμονώδης αρθρίτιδα (ψωριασική αρθρίτιδα). Οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Επιπλέον, η ψωρίαση επηρεάζει την ψυχική υγεία και οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο υφίστανται σημαντική κοινωνική στιγματοποίηση. Για πολλούς λόγους, η ψωρίαση μπορεί να είναι ψυχολογικά ανυπόφορη. Η ζωή των ασθενών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη όταν υπάρχει ψωρίαση σε πολύ ορατές περιοχές του δέρματος όπως το πρόσωπο και τα χέρια. Τα σχετικά ψυχολογικά προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν τις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και την εργασία. Συχνά προκαλεί αμηχανία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, άγχος και αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης.

Σχέσεις στο σπίτι του ασθενούς με ψωρίαση

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις στο σπίτι, το σχολείο ή τη δουλειά καθώς και τις σεξουαλικές σχέσεις κι έτσι να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής και να προκαλέσει ψυχολογικό στρες. Οι ασθενείς συχνά στιγματίζονται και αποκλείονται από τα συνήθη κοινωνικά περιβάλλοντα που συμπεριλαμβάνουν σχολεία, χώρους δουλειάς και πισίνες. Ως αποτέλεσμα, συχνά αποφεύγουν τις κοινωνικές δραστηριότητες και συνήθως αναφέρουν ότι βιώνουν μοναξιά, απομόνωση, ότι αισθάνονται μη ελκυστικοί και νιώθουν απόγνωση. Οι χαμένες ευκαιρίες και η επιβάρυνση που προκαλεί η νόσος σε σημαντικό τμήμα της ζωής, μπορεί να είναι αθροιστικές και σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες.

Σε ασθενείς με ψωρίαση, οι πιθανοί περιορισμοί στη λειτουργικότητα, οι χαμένες ευκαιρίες στην επαγγελματική ζωή και τα αυξανόμενα οικονομικά βάρη λόγω των εξόδων της θεραπείας μπορούν να αθροιστούν σε σημαντική κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση σε ατομικό επίπεδο. Τα κόστη της ψωρίασης είναι σημαντικά τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η ανικανότητα για εργασία λόγω της ψωρίασης αυξάνει με τη βαρύτητα της ψωρίασης. Σε κοινωνικό επίπεδο, η ψωρίαση, λόγω του υψηλού επιπολασμού της και του μεγάλου άμεσου και έμμεσου κόστους της, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, τους ασθενείς και την κοινωνία γενικά.

(Πηγή: Παγκόσμια Έκθεση για την Ψωρίαση – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Μετάφραση/ Έκδοση: Επιδέρμια, 2016)

Πως αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι από τη φύση της μια χρόνια, ανίατη νόσος με απρόβλεπτη πορεία συμπτωμάτων και με παράγοντες πρόκλησης. Συνέπεια της νόσου είναι συχνά η δια βίου θεραπεία και γι’ αυτό όλες οι θεραπείες πρέπει να πληρούν υψηλά κριτήρια ποιότητας, που να είναι όχι μόνον αποτελεσματικά αλλά και ασφαλή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καθώς η αιτία της ψωρίασης δεν είναι ακόμα γνωστή, υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία μόνον για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει ένα φάσμα τοπικών και συστηματικών θεραπειών όπως η φωτοθεραπεία. Περιλαμβάνει επίσης θεραπεία για τον περιορισμό του πόνου και της αναπηρίας λόγω της αρθρίτιδας και άλλων εκδηλώσεων.

Η φροντίδα των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα απαιτεί περισσότερα από την αντιμετώπιση των δερματικών βλαβών και των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η πολυπλοκότητα της ψωρίασης σημαίνει ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων και μόνον είναι ανεπαρκής για τον έλεγχο της νόσου και χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα που να αντιμετωπίζει συνολικά τον ασθενή ως πρόσωπο.

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης περιλαμβάνει επίσης έλεγχο για να διαπιστωθούν τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακές διαταραχές, καθώς και οι επιπλοκές τους όπως έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς με ψωρίαση το πιθανότερο είναι να υποφέρουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές και να επιδεικνύουν αυξημένο ποσοστό αυτοκτονικού ιδεασμού. Ο έλεγχος σε τακτά διαστήματα για τη διαπίστωση τέτοιων συνυπαρχουσών παθήσεων και για τη συγχορήγηση των φαρμάκων με τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αλληλεπίδρασή τους και η προκαλούμενη από φάρμακα ψωρίαση, καθώς και ο προσδιορισμός των παραγόντων πρόκλησης και η θεραπεία τους αποτελούν ουσιαστικό μέρος της αντιμετώπισης της ψωρίασης.

Άτομα με χρόνιες και πολύπλοκες παθήσεις

Τα άτομα με χρόνιες και πολύπλοκες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, χρειάζονται ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που να ανταποκρίνεται στις συνολικές τους ανάγκες. Οι ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες υγείας είναι μια προσέγγιση στη φροντίδα που υιοθετεί συνειδητά την οπτική των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων τους και βλέπει τους ανθρώπους ως συμμετέχοντες καθώς και ως δικαιούχους συστημάτων υγείας τα οποία εμπνέουν εμπιστοσύνη και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους με ανθρώπινο και ολιστικό τρόπο. Απαιτεί να έχουν οι άνθρωποι την εκπαίδευση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να παίρνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στην ίδια τους την περίθαλψη.

Τι προκαλεί την Ψωρίαση

Έχουν προσδιοριστεί διάφοροι παράγοντες πρόκλησης που οδηγούν σε πρώτη εκδήλωση ψωρίασης ή σε εξάρσεις σταθεροποιημένης χρόνιας νόσου. Η κατανόηση και ελαχιστοποίηση αυτών των παραγόντων πρόκλησης μπορεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της ψωρίασης.

Σε αρκετές μελέτες από διάφορες χώρες, η παχυσαρκία/αύξηση του βάρους έχει προσδιοριστεί ως σημαντικός παράγοντας πρόκλησης ψωρίασης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς με ψωρίαση που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση με επακόλουθη σημαντική απώλεια βάρους εμφανίζουν βελτίωση των δερματικών βλαβών. Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με μειωμένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας της ψωρίασης και είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Έτσι λοιπόν, η παρέμβαση με προγράμματα απώλειας βάρους θα πρέπει να αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης της ψωρίασης.

Το κάπνισμα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης ψωρίαση. Η συμβουλευτική για διακοπή του καπνίσματος θα  πρέπει να συμπεριληφθεί στην υγειονομική περίθαλψη. Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως παράγοντες πρόκλησης ψωρίασης. Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη του φάρυγγα είναι σημαντικός παράγοντας επιδείνωσης ή έναρξης. Η περιοδοντίτιδα έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης. Η αμυγδαλεκτομή σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα μπορεί να βελτιώσει την πορεία της ψωρίασης και να περιορίσει την ανάγκη θεραπείας. Το άγχος αντιπροσωπεύει ισχυρό παράγοντα επιδείνωσης της ψωρίασης τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη φύση του στρεσογόνου παράγοντα.

Σημεία Εμφάνισης της Ψωρίασης στο Σώμα

Ποσοστά εμφάνισης της ψωρίασης στο σώμα (τα ποσοστά αφορούν την συχνότητα εμφάνιση της κατά πλάκας ψωρίασης σε διάφορα σημεία του σώματος. Τα μέρη που δεν έχουν ποσοστά εμφανίζουν συχνότερα άλλα είδη ψωρίασης όπως ανάστροφη)

  • Κεφάλι 80%
  • Αγκώνες 78%
  • Πόδια 74%
  • Γόνατα 57%
  • Νύχια 10-55%
  • Παλάμες 12%
  • Πέλματα 12%
  • Γλουτιαία σχισμή
  • Γενετικά όργανα
  • Πρόσωπο
  • Αφαλός
  • Μασχάλες
  • Αυτιά
(Πηγή: A Clinical and Technical Assessment of Biologics for Moderate-to-Severe Plaque Psoriasis: Key Issues in Planning, Implementation and Reporting , Tahsinul Anam, Mona Ahadzadegan Ahani, Rachel Armstrong, Olayinka AbidemiAwofodu, Manuel Reyes Caballero, Neeti Galwankar, Nishreen Leila, Nicole Ricker &Lavanya Uruthiramoorthy, Published on Apr 28, 2013)
CLIN 508 – Clinical Trials in Specific Disease

Μάθετε Περισσότερα Για Την Ψωρίαση

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας